CONTINUE YOUR SEARCH HERE

Continue Your Search Here!!!

CLICKS TO SUPPORT

Saturday, July 10, 2010

Rawatan Ulat Lalat Untuk Rawat Ulcer Diabetes

Agak menjijikkan tapi sebenarnya amat bermanfaat. Dokumentari Majalah 3 semalam 3hb Julai 2010 berkenaan  kaedah terbaru untuk merawat luka kaki diabetes memberi pendedahan dan memberi peluang baru / kaedah alternatif bagi pesakit diabetes dalam merawat luka/ulcer diabetes. Walaupun agak jijik dan pelik namun ia lebih baik dari menghadapi anggota badan di potong seperti kata salah seorang pesakit yang telah menerima rawatan tersebut.. Rawatan yang dipelopori oleh penyelidik di IMR (Institut of Medical Research Malaysia) dan Hospital Kuala Lumpur HKL ini telah terbukti mampu membantu dalam proeses rawatan ulcer kaki diabetes. Bagaimana ulat lalat ini membantu dalam proses rawatan kaki diabetes tersebut? ini caranya- luka seorang pesakit diabetes sukar sembuh disebabkan kerosakan saraf dan kadar gula yang tinggi dalam darah. Luka yang kecil bagi pesakit diabetes boleh merebak dan sukar sembuh. Ulat digunakan untuk memakan sel-sel mati ditempat luka dan ini akan mendedahkan sel-sel hidup dan menggalakkan pertumbuhan sel sel baru. Ulat-ulat terpilih akan diletakkan dalam kawasan luka pesakit diabetes, dibalut dan akan dibiarkan dalam masa 48jam. Pesakit dibenarkan balik ke rumah meneruskan rutin seperti biasa. Selepas 48jam pesakit akan kembali untuk proses memcuci luka dan penukaran ulat. Rawatan alternatif ini nampak menunjukkan keberkesanan berdasarkan keputusan rawatan ke atas pesakit pesakit yang telah menerima rawatan.Tentu ramai yang skeptical tentang bagaimana ulat yang selalunya dikaitkan dengan sesuatu yang kotor dan busuk boleh membantu merawat luka / ulcer kaki diabetes? orang ramai tak perlu bimbang tentang jangkitan kerana setiap ulat yang digunakan dalam proses rawatan ini telah dipilih dan disterile bermula dari proses pemilihan telur lagi. Bukan sebarang jenis lalat yang boleh digunakan. Jenih lalat yang terpilih akan diternak di makmal IMR seterusnya proses bertelur, incubation dan penetasan telur adalah dilakukan dalam persekitaran yang terkawal. Namun rawatan ini masih lagi hanya available ni HKL. Tahniah kepada penyelidikdi IMR dan doktor pakar HKL seperti Dr. Harikrisha Ketua Unit Pengjagaan Kaki Diabetes.

selepas 6 kali sesi terapi ulat dan rawatan kebuk udara dalam masa 30 hari kaki pesakit menunjukan pemulihan yang amat ketara

11 comments:

  1. Kaedah terbaru rawatan ulat lalat untuk merawat luka kaki diabetes adalah amat mengerikan.Sesiapa
    berani cuba dan rawatan???Kos perubatan cara ini sangat tinggi,hanya segolongan persakit mampu bayar..
    Disini saya cadangkan ada cara yang agak berkesan dan kos rawatan rendah untuk merawat kencing manis luka yang teruk.sila layan link:
    http://diabetes-and-treatment.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. eh..yeke mahal?setahu saye la care ni yg paling murah..xelok wat2 cite ni...klu x camne org2 yg kurg berade di syorkan dgn kaedag ni..nak kayeon kne la bertempat..

    ReplyDelete
  3. rawatan ni dibuat oleh Hospital Kerajaan.. so kosnya mungkinlah berpatutan

    ReplyDelete
  4. sy ingin berkongsi pengalaman dgn semua penghidap kencing manis dr tahap biasa hingga paling kronik. PENAWAR KACIP EMAS telah membuktikan kehebatan keluaran produk tempatan. ini dibuktikan dengan kes2 kencing manis kronik yg berjaya dipulihkan sepenuhnya. Bukti ini sy lihat kpd ahli keluarga sy sendiri & termasuk 3 rakan sy yg berjaya pulih sepenuhnya dengan meninggalkan semua pengambilan ubat2 hospital termasuk insulin. dan kini bebas dr letih lesu, mata rabun dan kebas2 kaki.

    ReplyDelete
  5. Its dangerous diseases.. God save every one...
    Thank you for the post..Medical Transcription

    ReplyDelete
  6. camne prosedure nak wat rawatan kt HKL nie?? kalo ada yg taw leh x call saya 0166581847. coz ayah saya baru kne potong jari kaki... saya berminat ngan kaedah IMR nie..

    ReplyDelete
  7. Salam kepada sesiapa yang berminat dengan kaedah rawatan Maggot ini boleh hubungi Pusat Rawatan Terapi Magot (MDTC) dekat bulatan Pahang, belakang hospital Tawakal Lama,
    HP 012-7050435 mat magot

    ReplyDelete
  8. link majalah tiga http://www.youtube.com/watch?v=SHdrMlrR2Gc

    ReplyDelete
  9. Kepada semua blogger dan pembaca,magot therapy,seekor kosnya RM1.00,sekali treatment kena pakai 500 ekor(luka besar seperti gambar atas)cost Rm500/sekali,2-3hari kena tukar baru 500 ekor magot kenakan costRM500.Jika luka boleh sembuh dalam masa 3 bulan,berapalah ekor magot dan costnya RMxxxxx.00???>> SEKURANG2 JEJAH 5 ANGKA.
    Jika 1 Malaysia persakit diabetes subangan kerajaan untuk rawatan magot,habislah $$$$$$$$$$$$...adakah rawatan magot kesan untuk semua jenis diabetes luka??????tiada jawapan lagi...........?????????

    ReplyDelete
  10. sy zali,salah sorg perawat luka diabetis yg menggunakan maggot sperti diwar2kan dlm majalah3 tu,rawatan maggot sbenarnya SGT BERPATUTAN,kami amat berpengalaman dlm bidang ni,justeru itu kami juga boleh mengenal pasti samada luka psakit tsebut boleh dirawatkan menggunakan maggot ataupun x,kami bkn sperti SERKAP JARANG yg hanya mementing KEUNTUNGAN,kami lebih mementingkan kualiti..SEKIAN TERIMA KASIH..

    ReplyDelete
  11. kpd sesiapa yg ingin melihat keberkesanan rawatan maggot ini,sila layari blog sy di rawatanlukadiabetis.blogspot.com ..di blog itu,anda boleh lihat testimoni2 yg telah bjaya menyelamatkan kaki dgn menggunakan kaedah ini yg bpatutan,mudah,selamat dan berkualiti...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails